Veresuhkur

Glükoos tekib pärast söömist süsivesikute lagundamisel seedetraktis. Seejärel imendub glükoos verre ja on tema taset saab määrata veresuhkru analüüsil. Glükoos on vajalik keha organite ja kudede varustamisel energiaga. Normaalseks peetakse veresuhkru väärtusi 3,5-5,5 mmol/l.

Veresuhkru transportimisel rakkudesse on oluline roll kõhunäärmes toodetaval hormoonil insuliinil.

Diabeet ehk suhkurtõbi on energiaainevahetuse häire, mis on tingitud kõhunäärme vähesest insuliinitootmisest või insuliini toime nõrgenemisest ehk insuliinresistentsusest.

Diabeeti on kahte tüüpi:

  • 1. tüübi ehk insuliinsõltuv diabeet
  • 2. tüübi ehk insuliinsõltumatu diabeet

2. tüüpi diabeeti haigestumist soodustavad ülekaal ning vähene liikumine. Organismis väheneb insuliinitundlikkus, mille tagajärjel tõuseb veresuhkru tase.

Püsivalt kõrge veresuhkru tase soodustab veresoontes ateroskleroosi arengut, aidates seeläbi kaasa südame isheemiatõve tekkele.

Diagnoosimine Veresuhkur söömata Veresuhkur peale sööki
Normaalne ≤ 6,0 mmol/l < 7,8 mmol/l
Glükoosi taluvuse häire (IGT) < 7,0 mmol/l 7,8-11,0 mmol/l
Diabeet ≥ 7,0 mmol/l ≥ 11,1 mmol/l

Tabeli allikas: www.diabetes.ee

Küsimused AstraZeneca toodete kohta: estonia@astrazeneca.com
Kui teie küsimus puudutab teie enda või teie perekonnaliikme tervist, võtke palun ühendust arsti või apteekriga. EE-0322-10-2017-CV, 10.10.2017.
web flash ad